czwartek, 19 marca 2015

Babka marmurkowa.

Tradycyjna babka marmurkowa, prosta, szybka, delikatna. O smaku wanilii i czekolady, nie za słodka. Polecam na święta wielkanocne i nie tylko.


Składniki :

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru 
- 4 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo :

- cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa

Przyrządzenie :

Mąkę wraz z  proszek przesiać, wymieszać. Masło z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodać wanilię i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując do połączenia się składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Keksówkę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Na koniec widelcem zrobić zygzaki w cieście. Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 - 80 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub roztopioną czekoladą.


Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Piękna! Wygląda na tak lekką i puszystą ;) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń