Babka rzeczywiście " Pomarańczowa rewolucja". Mocno pomarańczowa i mocno wilgotna, przepyszna. Przepis wzięty z tej strony. Polecam
Składniki :
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 120 g miękkiego masła lub margaryny
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
Składniki na lukier :
150 g cukru pudru
- 2 -3 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo :
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Przyrządzenie :
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i na drobnej tarce zetrzeć skórkę. W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką pomarańczową. Do masy dodawać stopniowo jajka cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i wymieszać dokładnie łyżką. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formy i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut. Z pomarańczy wycisnąć sok tak aby otrzymać ¾ szklanki płynu. Jeszcze ciepłe, nie wyjęte z formy ciasto ponakłuwać dość gęsto drewnianym patyczkiem i nasączyć sokiem z pomarańczy, zostawiając ok. 3 łyżki na lukier. Zostawić na kilkanaście minut do wyschnięcia i ostrożnie zdjąć formę.
Przyrządzenie lukru :
W misce wymieszać składniki na lukier, polać nim schłodzone ciasto.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz