Szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Idealne do wszystkich owoców zarówno świeżych jak i mrożonych. Znika w mgnieniu oka. Polecam.
Składniki :
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
Dodatkowo :
- mąka do obsypania truskawek
- cukier puder do posypania ciasta
Przyrządzenie :
Jajka zmiksować razem z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesiana razem z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy, wyrównać.
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. Większe przekroić na pół, obsypać mąką i ułożyć dość gęsto na cieście. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz