poniedziałek, 2 lutego 2015

Pieczony schab owinięty boczkiem z dodatkiem pieczarek z surówką z białej kapusty.

Schab zrobiony w ten sposób wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i soczysty. Boczek sprawił, że mięso nie zrobiło się suche i nadał dodatkowego smaku. Dodatek pieczarek dodatkowo podkreślił smak pieczeni, wszystko razem idealnie współgra, nawet surówka z kapusty, która również zawiera boczek. Sama myślała, że tego boczku może być już za dużo, ale jednak nie, wszystkie smaki dobrze ze sobą się komponowały. Choć całe danie jest dość kaloryczne, warte wypróbowania. Polecam.


Składniki na mięso :

- 1 kg schabu bez kości
- 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
- 300 g pieczarek
- 50 g masła

Składniki na surówkę :

- 1/2 główki białej kapusty
- 150 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
- sól, pieprz
- zasmażka (masło, odrobina oleju, mąka)

Dodatkowo :

- ziemniaki lub kasza

Przyrządzenie pieczeni :

Mięso umyć, osączyć. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Owinąć całe mięso plastrami boczku, zwinąć nitką. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na tłuszczu pozostałym z podsmażania mięsa, do momentu wyparowania wody z pieczarek. Pieczarki przełożyć do mięsa, na mięsie położyć kawałki masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około godzinę, od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym z pieczeni. Z upieczonej pieczeni usunąć nić, mięso pokroić na na plastry, polać sosem z pieczeni wraz z pieczarkami.


Przyrządzenie surówki :

Kapustę umyć, poszatkować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Boczek podsmażyć na suchej patelni, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodać do ugotowanej kapusty. Na patelni na wolnym ogniu roztopić 2 łyżki masła z odrobiną oleju, dodać 3-4 łyżki mąki, posolić, dokładnie wymieszać. Powoli całość podsmażać, często mieszając, do momentu zbrązowienia się zasmażki. Zasmażkę dodać do kapusty, całość przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Całe danie podawać z ziemniakami lub kaszą.


Smacznego :)



1 komentarz:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń