Pączki z serem, inaczej "oponki". Bardzo łatwe, szybkie w wykonaniu i jakie smaczne. Polecam!
Składniki :
- 500 g mąki plus do podsypywania
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielony
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 250 ml gęstej śmietany
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 1 łyżka octu lub wódki
Dodatkowo :
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przyrządzenie :
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne nie klejące się ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości około pół cm. Szklanką wykrajać krążki, a środki wykrajać kieliszkiem, tak aby powstały oponki. Wycięte środki również można wykorzystać, wyjdą wtedy małe pączusie. Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć od tłuszczu, lekko ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Niedługo tłusty czwartek, więc przepis się przyda :)
OdpowiedzUsuńhttp://wildstrawberryand.blogspot.com/
Polecam:)
UsuńBardzo lubię! W tym roku jeszcze nie piekłam, ale M już się dopomina ;P
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają Baaardzo apetycznie!
Dziękuję i polecam:)
UsuńTak wygladaja bardzo apetycznie u mnie tradycyjnie faworki w wykonaniu Adama.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń