Inspiracją do tego dania był przepis z programu Basi Ritz "Kuchnia z sercem". Sos trochę przeze mnie zmodyfikowany. Pierś i ziemniaczki dokładnie skopiowane. Sos wyszedł bardzo smaczny, polecam do innych dań. Mięsko bardzo miękki i soczyste, a ziemniaczki rewelacyjne, najbardziej nam smakowały.
- 1-2 podwójne piersi z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- oliwa do smażenia
Składniki na sos :
- 3-4 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- puszka pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 100 g fasolki zielonej mrożonej
- 2 garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Składniki na pieczone ziemniaki :
- 4-6 ziemniaków
- ok. 30 g zimnego masła
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 4 plastry bekonu (cienkich)
- 2 – 3 łyżki gęstej śmietany do deserów (30%)
- garść startego sera
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 4 plastry bekonu (cienkich)
- 2 – 3 łyżki gęstej śmietany do deserów (30%)
- garść startego sera
Ziemniaki dokładnie umyć (Nie obierać!). Umyte ponacinać w plastry grubości ok. 3 mm (ważne: nie przekrawać ziemniaka do końca, zostawić ok. 2 mm na dole). Płatki masła wkładać w co drugą szczelinę. Ziemniaki ułożyć na blasze, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W wolne szczeliny wcisnąć pokrojone w kawałki plastry boczku. Piec w temperaturze 175°C do miękkości (około 60 minut)
W tym czasie przyprawić śmietanę solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Pod koniec pieczenia posmarować ziemniaki przyprawioną śmietaną i posypać startym serem. Włączyć funkcje grilla i zapiekać jeszcze do zrumienienia około 10 minut.
Przyrządzenie mięsa :
Mięso dokładnie umyć, osączyć. Podwójną pierś oddzielić. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pierś z jednej i z drugiej strony na złoty kolor (po 3-4 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku w 180°C przez około 10 minut.
Przyrządzenie sosu :
Cebule i czosnek obrać i opłukać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Chili umyć drobno pokroić. Oliwki osączyć, pokroić w krążki. Natkę pietruszki drobno pokroić. Na patelni, gdzie zostało podsmażone mięso, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do tego dodać papryki, oraz fasolkę chwile podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, przyprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, dusić do miękkości około 10 minut. Pod koniec dodać oliwki i nać, chwilę poddusić.
Na talerzu ułożyć sos, na sosie pokrojoną na kawałki pierś, obok upieczony ziemniaczek.
Smacznego :)
Świetna całość, ale chyba najbardziej podoba mi się ten sos z oliwkami.
OdpowiedzUsuń