piątek, 17 maja 2013

Tarta z kremem budyniowym i pomarańczami.

Udało mi się zdobyć bardzo smaczne, soczyste i bardzo słodziutkie pomarańcze. Od razu pomyślałam, że będą pasować do tarty z kremem i się nie myliłam, wyszła bardzo apetyczna tarta. Budyniowy krem i te pomarańcze pycha. Polecam.


Składniki na ciasto :

- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła zimnego
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli

Składniki na masę :

- 1 opakowanie gotowej masy budyniowej 
- 400 ml mleka

Dodatkowo :

- 4-5 pomarańczy



Przyrządzenie ciasta :

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać składniki suche, jajko i zimne, pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
W między czasie formę do tart wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto tak, żeby nam pokryło dno i boki formy. Ciasto nanieść na wałek i przenieść do formy. Dobrze docisnąć dno i boki ciastem. 
Piec w nagrzanym piekarniku do stopni 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić.

Przyrządzenie masy :

Gotową masę przyrządzić według opisu na opakowaniu.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

Pomarańcze obrać, pokroić na plastry, ułożyć wedle uznania na masie.


Smacznego :)










4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladnie wyglada--naprawde!!!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż za tarta! Budyń i pomarańcze, mniam :)
    Przepraszam, że dopiero teraz, ale odpowiedziałam na nominację do Liebster Blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i za udział w nominacjach. Pozdrawiam.

      Usuń