wtorek, 7 maja 2013

Delikatny sernik na serkach quark.

Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik, taki z samego sera. Szukając przepisów najbardziej zainspirował mnie ten tutaj . Serniczek był bardzo delikatny, puszysty, aksamitny i taki serowy. Wierzch oblałam białą czekoladą. Pyszny polecam.


Składniki na masę serową :

- 1 kg serka typu quark lub innego delikatnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczaną
- 5 jajek
- 125 ml śmietany kremówki
- ulubiony aromat ( u mnie pomarańczowy )

Składniki na wierzch :
`
- 150 g białej czekolady ( kuwertura )


Przyrządzenie :

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę i aromat, delikatnie miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Gotową masę wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175°C i piec przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 1,5 godzin. Upieczony wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzone ciasto wylać roztopioną czekoladę, ciasto wstawić do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia się.


Udanych wypieków :


2 komentarze:

  1. Mmm, moje ulubione serki :) Od przeprowadzki do Niemczech zawsze mam je w lodówce. Serniki na nich wychodzą pyszne. Takie z białą czekoladą musi szczególnie dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze podac wielkosc blachy.

    OdpowiedzUsuń