piątek, 26 kwietnia 2013

Zapiekane brokuły pod beszamelem.

Brokuły uwielbiam, na szczęście moje dzieci również. Często serwuję brokuły jako dodatek, ale tym razem chciałam z nich zrobić obiad. Zapieczone z sosem beszamelowym i serem smakują rewelacyjnie i w zupełności wystarczyły na danie obiadowe. Polecam.



Składniki :

- 1-2 świeże brokuły 
- sól
- 50 g ser żółtego starkowanego

Składniki na sos beszamelowy :

 - 2 łyżki masła 
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- gałka muszkatołowa
-  sól, pieprz

Przyrządzenie :

Brokuły opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut. Ugotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie sosu :

W rondelku, na wolnym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i chwile podsmażyć. Dodać letnie mleko, przyprawy i wolno gotować, ciągle mieszając, aż sos nie zacznie gęstnieć.
Gotowym sosem polać brokuły, posypać serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 180ºC  około 20-25 minut do zrumienienia się sera.


Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Brokuły pod beszamelem prezentują się smakowicie. ; )
    Samo warzywo bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń