wtorek, 9 kwietnia 2013

Murzynek z polewą czekoladową.

Już od dłuższego czasu chodzi za mną coś czekoladowego, wertując przepisy natknęłam się na murzynka. Dawno już go nie piekłam więc postawiłam na niego. Do tego mocno czekoladowa polewa, pycha. 


Składniki na ciasto :

- 125 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na polewę :

- 100 g ciemnej czekolady 
- 50 g masła
- 50 ml kremówki

Przyrządzenie ciasta :

Cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem wyrobić mikserem na jednolitą masę. Dodać powidła lub dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Piec 45-50 minut w temperaturze 170°C.
Przyrządzenie polewy :
W rondelku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dodać kremówkę, wymieszać dokładnie i polać wystudzone ciasto.

Udanych wypieków :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz