piątek, 19 kwietnia 2013

Tarta z truskawkami.

Wyśmienita tarta na kruchym spodzie, z delikatnym kremem z serka quark i kremówki, z dodatkiem białej czekolady. Do tego truskawki, chociaż nie mają jeszcze takiego smaku, smakowało nieziemsko. Przepis wzięłam z niemieckiej gazety kucharskiej.


Składniki na ciasto :

- 100 g masła
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- suchy groch, fasola lub ryż do przygniecenia ciasta podczas pieczenia

Składniki na krem :

- 100 g białej czekolady ( u mnie kuvetura zakupiona w Niemczech )
- 250 g serka quark
- 250 g śmietany kremówki
- 30 g cukru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie śmietanfixu

Dodatkowo :

- 350 g truskawek

Przyrządzenie ciasta :

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, jajko, sól i pokrojone, zimne masło. Składniki szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Formę do tart posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy tak, aby pokryć dno i całe boki. Widelcem ponakłuwać ciasto, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier groch, fasolę lub ryż. Piec w nagrzanym piekarniku do 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika zdjąć papier do pieczenia razem z obciążeniem, ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Przyrządzenie kremu :

Czekoladę rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej, ostudzić. W misce umieścić serek, wyrobić z cukrem oraz z cukrem waniliowym na puszystą masę używając miksera. Do masy dodać śmietanę, ubijać, pod koniec dodać śmiatanfix. Gotową masę schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Przygotowanie truskawek:

Owoce umyć, osuszyć, obrać z koncówek. Przekroić na pół, większe na 4 części.

Na ostudzone ciasto wyłożyć schłodzoną masę, na masę ułożyć truskawki. Można ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą tak jak u mnie.


Udanych wypieków :)









2 komentarze: