czwartek, 4 kwietnia 2013

Pavlova z gruszkami.

Beza , która zawsze wychodzi. Ta, choć jest popękana smakowała wyśmienicie. Chrupiąca na zewnątrz miękka i ciągnąca w środku z masą z serka mascarpone i kremówką, pycha!


Składniki na bezę :

- 6 białek 
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Składniki na masę :

- 250 g serka mascarpone
- 200  ml śmietany kremówki
-  paczkę cukru waniliowego

Dodatkowo :

- dowolne owoce ( u mnie gruszki oblane sosem owocowym )

Przygotowanie bezy :

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować okrąg o średnicy 22cm.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę . Do masy dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Gdy powstanie sztywna, błyszcząca masa dodać soku z cytryny lub octu winnego oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć na obrysowany okrąg, wyrównać boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja wkładam na najniższym poziomie) Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec przez 90 minut.
Beza powinna się lekko zrumienić oraz może popękać.Beza powinna być sucha na zewnątrz a w środku miękka, ciągnąca się(ja osobiście taką uwielbiam).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Przygotowanie masy :

W misce zmiksować serek mascarpone dodać śmietanę i cukier waniliowy, zmiksować i masa gotowa.

Na powstałą bezę wyłożyć masę a na masę owoce.



Smacznego!!!


1 komentarz: