niedziela, 13 listopada 2016

Turecka babka czekoladowa.

Jeszcze tak miękkiej i wilgotnej babki czekoladowej nie jadłam do tej pory. 
Godna polecenia.


Składniki :

- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

Przygotowanie :

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie miksując dodać olej, mleko i kakao, wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Przed dodaniem mąki odlać 3/4 szklanki tej masy (posłuży ona po upieczeniu ciasta za polewę). Miksując, na najniższych obrotach, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, połączyć składniki. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu wyjąć babkę z formy i dokładnie polać ją pozostałą masą, którą wcześnie odłożyliśmy. 



Smacznego :)

1 komentarz: