poniedziałek, 14 listopada 2016

Sałatka śledziowa z cebulą i jabłkiem.

Dla miłośników śledzi dziś mam propozycje na sałatkę śledziową.


Składniki :

  • - 250 płatów śledziowych a la matias
  • - 1 duże jabłko (kwaśne)
  • - 2 średniej wielkości białe cebule
  • - 2 jajka ugotowane na twardo
  • - 2 większe ogórki kiszone
  • - 2-3 łyżki majonezu
  • - pieprz
  • - opcjonalnie sól

Przyrządzenie :

Śledzie wymoczyć przez około pół godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie dokładnie osączyć i pokroić w kostkę lub paski. Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Jabłko i cebulę obierać i razem z ogórkiem również pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziem. Dodać majonez, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. 
Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz