środa, 22 maja 2013

Bułeczki drożdżowe z lukrem i kruszonką.

Tak nam posmakowało te ciasto drożdżowe,że mogłabym go robić na okrągło, a znika w mgnieniu oka. Tym razem z poprzedniego ciasta drożdżowego zrobiłąm bułeczki. Dodatkowo oblałam je lukrem, pyszne. Oczywiście było za mało :)


Składniki na ciasto :

- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych ok. 6 g lub 12 g drożdży świeżych
- 125 ml letniego mleka
- 1 jajko 
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę :

- 25 g masła
- 5 płaskich łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- paczuszka cukru waniliowego

Składniki na lukier :

- około 1 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny

Dodatkowo :

- 1 jajko do posmarowania

Przyrządzenie :

Do mąki dodać po jednej stronie drożdże, po drugiej stronie sól, wymieszać z mąką. Dodać cukier, jajko i letnie mleko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok.10 minu ). Tak wyrobione ciasto umieścić w misie i  przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 90 minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować z niego okrągłe bułeczki lub ślimaczki (około10-12 sztuk). Ułożyć na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.

Między czasie przygotować kruszonkę :
Składniki umieścić w misce, wyrobić palcami na kruszonkę.
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec przez około 35 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Przygotować lukier:
Do miseczki wsypać cukier puder i wcisnąć sok z cytryny, mieszać,aż powstanie gęsty, jednolity lukier. W razie potrzeby dosypać cukier jak za rzadki lub wcisnąć soku jak za gęsty.
Po ostygnięciu bułeczek polać je lukrem.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz