czwartek, 7 marca 2013

Ciasteczka migdałowe - wielkanocne.

Ciasteczka te są świetne w przygotowaniu, ciasto łatwo się zagniata, rozwałkowywuje i wykraja. Idealne do ozdabiania, a w smaku mocno migdałowe.



Składniki na ciasto :

- 17g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/4  łyżeczki esencji migdałowej
- 350 g mąki 
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli

Składniki na lukier :

- 1 białko
- 1 i 1/2 cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- barwniki spożywcze


Przyrządzenie ciasta :

Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka oraz esencje migdałową. Zmiksować do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych ( ja na początku robiłam to mikserem, a gdy gęstniała masa ugniotłam już rękoma ). Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, blat oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinać kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-12 minut. 

Przyrządzenie lukru :

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie gęsta masa na koniec dodać sok z cytryny, zabarwiać barwnikiem spożywczym. Dekorować wedle uznania.



Udanych wypieków !






3 komentarze:

  1. Śliczne i bardzo świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. o widze ze u ciebie zaczyna sie czuc swieta fajne ciasteczka pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń