piątek, 8 marca 2013

Babka z ajerkoniakiem.

Mięciutka, delikatna, z puszystym wnętrzem, z rumianą, chrupiąca skórką i bardzo smaczna. Taka jest właśnie ta babka.


Składniki :

- 250 g cukru pudru 
- 5 jaj 
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki 
- 125 g mąki kukurydzianej
, - 1 saszetka proszku do pieczenia 
- 250 ml Advocatu
- 250 ml oleju rzepakowego

Przyrządzenie :

Cukier puder przesiać do miski, dodać jajka i mikserem wyrobić na gładką, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, ajerkoniak oraz olej wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do mokrych składników, delikatnie mieszając  ( ja to robię mikserem na najniższych obrotach ). Ciasto wylać do formy do wypieków babek, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w 160°C przez 60-70 minut do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem,  bądź polać lukrem.


Zachęcam do wypróbowania tego przepisu jest łatwy w przyrządzeniu i zawsze wychodzi oraz bardzo smakuje  Dla wyraźniejszego smaku proponuję użyć 300 ml ajerkoniaku, a 200 ml oleju (ważne, żeby płynu razem było 500 ml ), ja ze względu na dzieci nie użyłam takiej ilości ajerkoniaku.


Udanych wypieków, smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Oj Iwcia ale kusisz tymi slodkosciami zrobie na swieta ta babeczke bo latwy przepis i moze mi sie uda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Taka pulchna i delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ekstra, fajne to połączenie z ajerkoniakiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, kupuję Twój przepis! ;-) Baba wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.hce zapytac czy aby nie za malo jest maki?Tylko 150g maki kukurydzianej?Ja robilam pare razy z inneo przepisu gdzie bylo125g maki ziemniaczanej i 125g maki pszennej,250 ml oleju i 250 ml ajerkoniaku.Niestety ciasto bylo rzadki i za kazdym razem wychodzil zakalec,Raz mniejszy raz wiekszy,Stad moje pytanie i zdziwienie ze tak malomaki przepis zawiera.

    OdpowiedzUsuń