niedziela, 15 grudnia 2013

Zimtsterne - cynamonowe gwiazdki.

Niemieckie cynamonowe ciasteczka świąteczne. Chociaż za cynamonem nie przepadam te ciasteczka mi smakują. Ciasto do najłatwiejszych nie należy z powodu klejącego się ciasta, ale pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia jest już łatwiej do rozwałkowania. Problemem też jest wyciągnięcie ciasteczek z foremki, dlatego należy zamaczać foremkę w cukrze pudrze. No i najtrudniejsze dla mnie było zachowanie odpowiedniej konsystęcji i bieli glazury, dlatego u mnie trochę nierówne. Ale zachęcam do wypróbowania.



Składniki na ciasto :

- 300 g mielonych migdałów 
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- 50 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na glazurę :

- 1 białko
- 200 g cukru pudru

Przyrządzenie ciasta :

W misce wymieszać suche składniki. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka (foremkę zamaczać w cukrze pudrze ponieważ ciasto jest bardzo lepiące) układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Przyrządzenie glazury :

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając stopniowo dodawać cukier puder. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka.
Glazurę nakładać pędzelkiem na ciasteczka. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru, ja piekłam na najniższej półce w piekarniku). Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.


Udanych wypieków:)







1 komentarz: