niedziela, 8 grudnia 2013

Pierniczki najprostsze.

Idealne pierniczki. Ciasto bardzo proste, szybkie w wykonaniu, łatwe do wykrajania nawet dla dzieci, nie wymagające chłodzenia. W smaku bardzo dobre, mięciutkie i kruche. Polecam na święta:)


Składniki na ciasto :

- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo na ozdobienie pierniczków (wedle uznania):

- 100 g czekolady kuweture
- lukier 


Przyrządzenie pierniczków :

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę składników, wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 4 mm. Wykrajać kształty foremkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180º C przez ok 10 minut. Studzić na kradce, udekorować wedle uznania (u mnie roztopiona czekolada i lukier na bazie białka).


Udanych wypieków.


5 komentarzy:

  1. Oj nie miałabym cierpliwości do takich maleńkich pierniczków ,pyszne!.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa a pierniczki polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Iwono, pisze się "NAJPROSTSZE".

    OdpowiedzUsuń