niedziela, 8 grudnia 2013

Markizy orzechowe z kremem czekoladowym.

Ciasteczka biszkoptowe o smaku orzechowym, przełożone kremem czekoladowy to następna propozycja na święta, niestety ze względu na krem możemy je zrobić tuż przed świętami. Markizy są bardzo delikatne i chrupiące i ten krem czekoladowy, przepyszne.


Składniki na ciasto :

- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki drobno startych orzechów włoskich, laskowych lub pistacji

Składniki na krem :

- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady 
- 2 łyżki masła
- kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo :

- łyżka maku
- 15-20 połówek orzechów włoskich, laskowych lub pistacji


Przyrządzenie :

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dosypać oba rodzaje mąki i tarte orzechy, dokładnie połączyć drewnianą łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach. Masę nabierać łyżeczką i za pomocą drugiej nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Ciasteczka posypać makiem na połowie ciastek położyć połówki orzechów. Piec w temperaturze 180º C przez ok 12-15 minut, wystudzić na kratce. 

Przyrządzenie masy :

Czekoladę połamać i przełożyć do rondla. Dodać masło i śmietanę, podgrzać do roztopienia się czekolady i połączenia się składników. Wystudzić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dodać aromat i zmiksować mikserem na puszystą masę. 

Ciastka przełożyć kremem i złożyć ze sobą po dwa biszkopty. 


Smacznego :)

1 komentarz: