środa, 19 czerwca 2013

Truskawkowiec.

Ciasto mocno truskawkowe, orzeźwiające, kwaskowate a za razem słodkie. Ciasto te u mnie często gości na różnych uroczystościach. Goście po zjedzeniu masy słodkich ciast często mają ochotę na coś delikatniejszego, orzeźwiającego i te właśnie ciasto jest idealne. Idealne również na upały, gorąco polecam je jeszcze wypróbować w sezonie na truskawki.


Składniki :

- 700 g truskawek plus pare na wierzch
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki kremówki
- 500 g serka śmietankowego lub twarożku trzykrotnie zmielonego
- 2 opakowania biszkoptów
- 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo :

- 2 galaretki truskawkowe

Przyrządzenie :

Dużą tortownicę wyłożyć ciastkami. Truskawki umyć, osuszyć i pozbyć się szypułek. Połowę truskawek zmiksować blenderem dodając cukier puder. Drugą połowę pokroić w paseczki. Do zmiksowanych truskawek dodać śmietanę i twarożek, zmiksować do połączenia się składników. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, przestudzić. Ostudzone dodać stopniowo do masy truskawkowej miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć dodać do niej pokrojone truskawki, wymieszać. Wylać na cisteczkowy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Między czasie przygotować dodatkowe galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Na stężejące ciasto ponakładać pokrojone truskawki i zalać tężejąca galaretką, schłodzić.


Polecam !

2 komentarze: