poniedziałek, 24 czerwca 2013

Dżem truskawkowy.

Muszę się Wam przyznać, że to moje pierwsze w życiu dżemy jakie zrobiłam :).
 Do tej pory robiłam dużo przetworów, ale nigdy z owoców, jakoś tak. Nie spodziewałam się, że to takie proste, a jaka radość jak wyszedł gęsty, aromatyczny, idealny dżem własnej roboty :). 
Polecam robienie swoich przetworów.


Składniki :

- 1 kg truskawek
- ok 250g cukru
- sok z 1 cytryny


Przyrządzenie :

Z truskawek usunąć szypułki, umyć i odsączyć na sitku. Przesypać do garnka lub na duża patelnie, większe truskawki po przekrajać, zasypać cukrem i polać sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 2 godziny. 
Gdy puszcza sok zagotować, po czym zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ok.1-2 godzin w zależności od truskawek, często mieszając i zbierając szumowiny. W razie potrzeby dosłodzić. Gdy truskawki zmiękną można je potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Gdy konfitura będzie miała odpowiednią konsystencje przelać do wyparzonych, osuszonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. 
Zimową porą cieszyć się smakami lata.


Udanych przetworów :)





1 komentarz: