niedziela, 23 czerwca 2013

Fantakuchen - ciasto z fantą.

Fantakuchen niemieckie, dobrze znane ciasto. Poznałam je właśnie w Niemczech i często je spotykam na różnego rodzaju festynach czy różnych społecznościowych okolicznościach. Ciasto bardzo dobre, biszkopt mocno wilgotny, wyrazisty, krem z bitej śmietany, soczyste mandarynki i cynamon świetnie się komponują. Ciasto ogólnie lekkie, delikatne i orzeźwiające.
Polecam.



Składniki na ciasto :

- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 125 ml oleju
- 150 ml fanty 
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę :

- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 500 ml śmietany 18%
- 3 opakowania śmietanfixu
- 5 opakowań cukru waniliowego (kto lubi mocno słodkie można dodać jeszcze cukier puder ok 100 g)

Dodatkowo :

- puszka mandarynek
- cynamon do posypania

Przyrządzenie ciasta :

Mą przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej i fante, zmiksować na gładka masę. Na koniec dodać makę, delikatnie połączyć mikserem na  najniższych obrotach. Ciasto wylać na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec w 180°C przez 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Przyrządzenie masy :

W jednej misce wymieszać mikserem śmietanę 18% z 3 paczkami cukru waniliowego. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę ze śmietanfixem i 2 paczkami cukru waniliowego. Obie śmietany delikatnie połączyć.
W między czasie na ostudzone ciasto poukładać odsączone mandarynki.
Na mandarynki wyłożyć masę, wyrównać. Schłodzić  lodówce przed podaniem posypać cynamonem.


Udanych wypieków :)


2 komentarze:

  1. Ale super, ciasto z fantą :D Do tego śmietankowa masa, musiało smakować bardzo dobrze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł i baardzo inspirujący :D
    polperfekcyjna.pl

    OdpowiedzUsuń