czwartek, 20 czerwca 2013

Młode ziemniaczki ze śmietanką.

Takie ziemniaczki często jadałam u mojej babci. Robiła je dodając do nich jeszcze skwareczki. Smakowały wyśmienicie i już więcej niczego nie potrzebowały.


Składniki :

- młode ziemniaczki (tyle co zwykle gotujemy)
- 2-3 cebule
- 200 ml kwaśnej śmietany 
- garść posiekanego koperku
- masło do smażenia
- sól
- pieprz

Przyrządzenie :

Ziemniaki umyć i oskrobać. Włożyć do garnka, zalać woda, posolić i ugotować. Między czasie obrać cebulki, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać śmietanę, koperek, doprawić sola i pieprzem i gotować około 2 minut. Sosem polać ugotowane, odcedzone ziemniaczki, posypać koperkiem.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. I do tego zimny chlodniczek z duza iloscia koperku,ogorka i rzodkiewki i to jest typowo wiejski obiadek.

    OdpowiedzUsuń