niedziela, 22 lutego 2015

Pieczona szynka ze skórą z pieczonymi ziemniakami.

Szynka pieczona ze skórą dodaje dodatkowej soczystości i smaku mięsu. Dodatkowo marynata miodowa nadała wyjątkowy smak, wraz z sosem z pieczarek tworzą wyśmienite danie. Do tego pieczone ziemniaczki ulubiona surówka czego chcieć więcej. U mnie się zajadali.


Składniki :

- 1 kg szynki ze skórą
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki marmolady różanej 
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka imbiru w proszku
- szczypta pieprzu Cayenne
- szczypta soli

Dodatkowo do mięsa :

- 200 ml bulionu lub piwa (u mnie piwo)

Składniki na sos :

- 300 g małych pieczarek
- 2-3 cebule
- sól, pieprz

Składniki na pieczone ziemniaki :

- ziemniaki (ilość taka co zazwyczaj gotujemy)
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn
- 50 g masła

Dodatkowo :

- ulubiona surówka (u mnie z buraczków)
- olej do smażenia

Przyrządzenie mięsa :

Mięso umyć, osuszyć. Skórę naciąć. Podsmażyć na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z pozostałych składników zrobić marynatę, polać nią mięso z każdej strony. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200ºC i piec przez 1,5 godziny, często podlewając pozostałą marynatą na zmianę z piwem lub bulionem. 
Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Cebule obrać i pokroić na duże piórka, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia cebuli dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek. Gotowe przełożyć do mięsa i razem piec.

Przyrządzenie ziemniaków :

Ziemniaki dokładni umyć, pozostawić w obierkach. przekroić na pół wzdłuż i znów na pół (większe jeszcze raz). Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Przełożyć do brytfanki, przyprawić sola, pieprzem, papryką i rozmarynem. Na ziemniaki położyć kawałki masła, wstawić do piekarnika i piec razem z mięsem godzinę przed końcem pieczenia się mięsa.
Gotowe mięso pokroić w plastry, podawać z sosem z pieczarkami, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. 


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz