środa, 18 lutego 2015

Mule z czosnkiem i chilli.

Chociaż nie przepadam za mulami postanowiłam zrobić je samodzielnie. Sam sos wyszedł bardzo smaczny, odpowiednio ostry, a smak muli po prostu trzeba lubić. 



Składniki :

- 1 kg świeżych muli
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- puszka pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej chilli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek

Przyrządzenie :

Mule umyć te, które się nie otworzą wyrzucić, resztę przełożyć na sitko do osuszenia. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek drobno pokrojony oraz chilli pokrojoną w kosteczkę. Gdy wszystko się już zeszkli dodać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli w proszku, dusić do miękkości. Gdy wszystko zmięknie dodać mule i dusić pod przykryciem na dużym ogniu do momentu pootwierania się muli (ok 8 minut), gotowe danie przełożyć na półmisek (nieotwarte mule wyrzucić), posypać drobno pokrojoną pietruszką. Podawać z makaronem lub bagietką.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Ooo Iwcia mule ciekawa jestem ich smaku twoje wygladaja super

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba wiem dlaczego Ci moule nie smakują, popełniasz podstawowy błąd wyrzucasz dobre, a gotujesz zepsute.
    Po umyciu w zimnej wodzie, wyrzucamy otwarte, a po obróbce termicznej wyrzucamy zamknięte, do konsumpcji nadają się tylko te, które otworzyły się w trakcie gotowania/smażenia.

    OdpowiedzUsuń