piątek, 20 grudnia 2013

Najprostszy tort śmietankowy.

Najprostszy i najszybszy tort, a za razem bardzo smaczny. Delikatny biszkopt, jeszcze bardziej delikatny krem, przełamany świeżością owoców, po prostu przepyszny. Gorąco polecam:)


Składniki na biszkopt :

- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru

Składniki na krem śmietankowy :

- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 śmietanfixy
- 50 g cukru pudru

Dodatkowo :

- ulubione owoce (u mnie morele z puszki)
- płatki migdałów do posypania brzegów 

Przyrządzenie biszkoptu :

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka, dokładnie połączyć. Partiami dodawać przesianą mąkę miksując mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej blaszki na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170º C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić  na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. 

Przyrządzenie kremu :

W misce umieścić serek, zmiksować. Dodać śmietanę wszystko razem ubić pod koniec dodając śmietanfixy oraz cukier puder.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Dolny blat biszkoptu posmarować cienko krem, na kremie poukładać odsączone, pokrojone owoce, przykryć kremem. Przełożyć pozostałe blaty przekładając kremem. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem, wyrównać, udekorować wedle uznania.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz