niedziela, 1 grudnia 2013

Drożdżówka z dżemem śliwkowym oblana lukrem pomarańczowym.

Drożdżóweczka dobra na wszystko. Pulchniutka, mięciutka, delikatna i bardzo aromatyczna o smaku pomarańczy z pomarańczowym lukrem, przepyszna. Zniknęła w mgnieniu oka.


Składniki na ciasto :

- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży 
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 55 g masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/4 łyżki soli
- skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na lukier :

- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 soku z pomarańczy

Dodatkowo :

- 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania
- ulubiony dżem lub powidła

Przyrządzenie ciasta :

Drożdże rozmieszać z połową cukru, połową mleka i łyżka mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól, resztę cukru, skórkę z pomarańczy. Dodać zaczyn razem z pozostałym mlekiem i jajko, wymieszać drewnianą łyżką na koniec dodając roztopione, wystudzone masło. Gdy ciasto dobrze się połączy przenieść je na stolnice i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastycznie około 5-10 minut. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść i podzielić je na 8-12 części. Każdy kawałek spłaszczyć na dłoni, lekko rozciągnąć, na środek nałożyć dżem, dokładnie zlepić i uformować kulki. Układać dość luźno na tortownicy, wysmarowanej masłem i posypaną mąką, zlepienie do dołu. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.  Piec w temperaturze 180º C przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
 Na ostudzoną drożdżówkę polać lukier utarty z cukru pudru i soku pomarańczowego.


Udanych wypieków :)

3 komentarze:

  1. Wspaniała, oj zjadłabym z połowę.

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym zjadła choć kawałeczek, wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję zapraszam do wypróbowania:)

      Usuń