niedziela, 13 października 2013

Ciasto marchewkowe z masą z serka philadelphia.

Ciasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Ciasto te można na różny sposób modyfikować dodając ulubione przyprawy korzenne, orzechy czy migdały mielone, owoce świeże czy kandyzowane, jak i w różny sposób ozdabiać. Na razie polecam ten przepis, ale już wkrótce będę próbowała innych.


Składniki na ciasto :

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu lub imbiru
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów lub orzechów
- 1/4 łyżeczki soli

Składniki na masę :

- kostka masła
- 175 g serka typu philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Przyrządzenie ciasta :

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej i dalej ubijać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem lub imbirem. Wymieszać z masą jajeczną. Dodać startą marchewkę, migdały lub orzechy i ponownie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę . Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na dwa placki.

Przyrządzenie masy :

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę,  ucierając stopniowo dodawać serek oraz cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć.

Masę podzielić na pół, jedną częścią wysmarować spód ciasta, przykryć drugą połową ciasta . Resztą masy wysmarować boki  i wierzch ciasta.  Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem ozdobić według uznania.




Udanych wypieków :)







1 komentarz:

  1. Robie tak samo tylko jaknudzi mi sie marchewka to dodaje cos innego jablkgruszki lub nawet starkowana dynie i zawsze wychodzi polecam.

    OdpowiedzUsuń