Ciasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Ciasto te można na różny sposób modyfikować dodając ulubione przyprawy korzenne, orzechy czy migdały mielone, owoce świeże czy kandyzowane, jak i w różny sposób ozdabiać. Na razie polecam ten przepis, ale już wkrótce będę próbowała innych.
Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu lub imbiru
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów lub orzechów
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na masę :
- kostka masła
- 175 g serka typu philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przyrządzenie ciasta :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej i dalej ubijać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem lub imbirem. Wymieszać z masą jajeczną. Dodać startą marchewkę, migdały lub orzechy i ponownie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę . Po upieczeniu ciasto wystudzić i przeciąć na dwa placki.
Przyrządzenie masy :
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, ucierając stopniowo dodawać serek oraz cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć.
Masę podzielić na pół, jedną częścią wysmarować spód ciasta, przykryć drugą połową ciasta . Resztą masy wysmarować boki i wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem ozdobić według uznania.
Udanych wypieków :)
Robie tak samo tylko jaknudzi mi sie marchewka to dodaje cos innego jablkgruszki lub nawet starkowana dynie i zawsze wychodzi polecam.
OdpowiedzUsuń