Muszę się przyznać, że to moje pierwsze samodzielne, od początku do końca, zrobione uszka. Farsz wyszedł bardzo smaczny, mocno grzybowy i aromatyczny, a to dzięki dodaniu ząbka czosnku, polecam. Uszka będą idealnie pasować do wigilijnego czerwonego barszczyku.
Składniki na ciasto :
- 300 g mąki
- 150-200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Składniki na farsz :
- 40 g suszonych grzybów
- sól, pieprz
-ząbek czosnku
- 1-2 cebule
- 1 łyżka bułki tartej
- olej do smażenia
- 1-2 cebule
- 1 łyżka bułki tartej
- olej do smażenia
Przyrządzenie ciasta ;
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, mieszając powoli wlewać gorącą wodę (ja leję bardzo gorącą). Połączyć składniki drewnianą łyżką, wyłożyć na stolnicę, dodać oliwę i ugniatać do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, w razie konieczności podsypywać mąką. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć mokrą ściereczką i pozostawić do momentu robienia pierogów (ciasto przykryte mokrą ściereczką nie będzie nam wysychało i będzie jeszcze bardziej elastyczne).
Przyrządzenie farszu :
Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 1 godzinę. Następnie zagotować i gotować do miękkości około 30-40 minut. Ugotowane grzyby odcedzić, drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebule, dodać grzybki i wszystko razem podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Do ostudzonego farsz dodać wyciśnięty czosnek oraz bułkę tarta.
Lepienie uszków :
Stolnicę i wałek obsypać mąką, cześć ciasta rozwałkować na cienki placek, resztę ciasta pozostawić w misce przykrytą mokrą ściereczką. Kieliszkiem wykrajać krążki, każdy krążek ponaciągać, na środek ułożyć farsz, złożyć ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi (tak jak lepimy pierogi), uważając, aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia, następnie zawinąć sobie pierożka wkoło wskazującego palca i zlepić końce. Tak formować uszka do momentu wykorzystania wszystkich składników. Gotowe uszka układać na blacie podsypaną mąką.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić partię gotowych uszków, delikatnie zamieszać, przykryć przykrywką do momentu wypłynięcia uszków. Zdjąć pokrywę, zmniejszyć palnik i gotować do miękkości około 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Ugotowane uszka wyłożyć łyżką cedzakową i układać pojedynczo na talerzach tak, aby nam się nie pozlepiały. podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz