czwartek, 9 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe, maślane.

Rogaliki maślane dobre na śniadanie z masełkiem, dżemikiem i ciepłym mlekiem. Smaczne chociaż mało wyraziste, osobiście dodałabym więcej soli lub cukru. Na pewno kiedyś to wypróbuję. Przepis pochodzi z tej strony.



Składniki :

- 580 g mąki pszennej plus do podsypywania
- 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży
- 2 małe jajka
- 1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju 
-1 szklanka letniego mleka 
- 60 g roztopionego masła

Dodatkowo :

- 30 g masła roztopionego
- 1 jajko
- mak do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać suchych drożdży, ze świeżych zrobić rozczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawić do wyrośnięcia). Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier i olej. Powoli wlać do mąki mieszając. Dodać sok z cytryny, wyrośnięte drożdże, roztopione, ostudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość około 1 godziny.

Gdy ciasto będzie gotowe podzielić je na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek, przypominający trójkąt, o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia na około 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzić na kratce.


Smacznego :)





1 komentarz:

  1. gdybym tylko miała chwilę, żeby takie zrobić....
    wyglądają pycha!!

    OdpowiedzUsuń