Smaczne, zdrowe bułeczki z mąki żytniej i orkiszowej. Bułeczki wychodzą idealne, ale osobiście zamieniłabym cukier na miód. Przepis pochodzi z tej strony z małymi modyfikacjami.
Składniki :
- 400 g mąki razowej
- 200 g mąki orkiszowej białej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- garść ziaren słonecznika, dyni, siemię lniane
Przyrządzenie :
Mąki, drożdże, masło, jajko, sól, cukier, wodę oraz większą część umieścić w misce, połączyć drewnianą łyżką, przełożyć na blat wysypany mąką i wyrabiać na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę, podzielić na 8 - 10 równych części i uformować kulki. Poukładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie. Wierzch bułeczek posmarować wodą lub mlekiem, posypać słonecznikiem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz