niedziela, 13 października 2013

Drożdżówka nocna.

Gdy natknęłam się na ten przepis wydawał mi się co najmniej dziwny, po przeczytaniu go do końca wiedziałam już, że muszę go wypróbować, nawet z samej ciekawości. Drożdżówka nocna dlatego,że wszystkie składniki oprócz mąki umieszcza się w jednej misce i pozostawia na całą noc. Ciasto bardzo proste, mało pracochłonne i bardzo smaczne. Pulchniutkie, mięciutki, delikatne chyba najbardziej delikatna drożdżówka  z tych co  już do tej pory piekłam. Przepis pochodzi z tej  strony. Polecam.


Składniki na 1 dzień :

- 1/2 szklanki oleju
 - 1 szklanka mleka
 - 1 szklanka cukru
 - 3 cale jajka
- szczypta soli
- 50 g drożdży świeżych

Składniki na 2 dzień :

- 1/2 kg mąki

Przyrządzenie :

Wszystkie składniki na dzień pierwszy umieścić w misce i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej (nie mieszać ani nie ugniatać!!). 
Na drugi dzień wsypać przesianą mąkę, wyrobić drewniana łyżką i przelać do wysmarowanej masłem i posypana mąką formy, u mnie keksówka. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1/2 godziny. Podrośnięte wstawić do zimnego piekarnika i piec w 170ºC przez około 1 godziny.


Smacznego:)


3 komentarze:

  1. nocna nie nocna pięknie wygląda:)) i taka prosta. Takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuje za inspirację. Będę jutro robiła, albo pojutrze, jestem bardzo ciekawa tej drożdżówki

    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń