wtorek, 29 października 2013

Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie banalny przepis, ale jednak żeby zrobić naprawdę dobre pierogi nie wystarczą dobre składniki ale i odpowiednia technika. Ogólnie nigdy nie przepadałam za robieniem pierogów, do momentu zrobienia odpowiednich. Kiedy ciasto jest idealne i smakuje bardzo dobrze, wtedy by się je robiło na okrągło.
Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu, na pewno każdemu wyjdą idealne pierogi.



Składniki na ciasto :

- 1/2 kg mąki
- 400 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na farsz :

- 1/2 kg ziemniaków
-  250g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przyrządzenie ciasta :

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, mieszając powoli wlewać gorącą wodę (ja leję bardzo gorącą). Połączyć składniki drewnianą łyżką, wyłożyć na stolnicę, dodać oliwę i ugniatać do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, w razie konieczności podsypywać mąką. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć mokrą ściereczką i pozostawić do momentu robienia pierogów (ciasto przykryte mokrą ściereczką nie będzie nam wysychało i będzie jeszcze bardziej elastyczne).

Przyrządzenie farszu :

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować ze szczyptą soli do miękkości. Ugotowane odcedzić, dokładnie potłuc tłuczkiem, można ostudzone zmielić w maszynce do mięsa. Twaróg pokruszyć, rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i zeszklić na patelni. Wszystkie składniki umieścić w misce, doprawić solą i pieprzem.

 Lepienie pierogów :

Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę i wałek obsypać mąką, cześć ciasta rozwałkować na placek grubości 2-3 cm, resztę ciasta pozostawić w misce przykrytą ściereczką. Szklanką wykrajać krążki, każdy krążek ponaciągać, na środek ułożyć farsz, złożyć ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Formować pierożki do momentu wykorzystania wszystkich składników. Gotowe pierogi układać na blacie podsypanym mąką.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić partię gotowych pierogów, delikatnie zamieszać,przykryć przykrywką do momentu wypłynięcia pierogów. Zdjąć pokrywę, zmniejszyć palnik i gotować do miękkości około 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Ugotowane pierogi wyłożyć łyżką cedzakową i układać pojedynczo na talerzach tak, aby nam się nie pozlepiały (można też polać olejem).
Cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzany m oleju. Polać ugotowane pierogi.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz