niedziela, 18 grudnia 2016

Zakwas buraczany.

Od czasu, kiedy zaczęłam używać tego przepisu, nie wyobrażam sobie bez niego barszczu czerwonego na święta. Jest po prostu idealny.


Składniki :

- 1 kg buraczków
- główka czosnku
- liść laurowy
- kromka chleba razowego
- 2 łyzeczki soli
- 1,5 litr wody

Przyrządzenia :

Buraki umyć i obrać. Pokroić w większe kawałki i układać w dużym słoiku lub naczyniu glinianym naprzemiennie z kawałkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na wierzch ułożyć chleb. Zalać przegotowaną, ostudzoną woda z solą, tak aby pokryło składniki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Gotowy zakwas przecedzić i przelać do butelek, przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz