wtorek, 8 grudnia 2015

Kruche ciasteczka migdałowe.

Oto moja następna propozycja na ciasteczka, które świetnie się dekoruje i równie dobrze smakują. Ciasteczka można dekorować w dowolny sposób, lukrem zwykłym czy tak jak u mnie lukrem plastycznym. Świetna zabawa z dziećmi. Polecam.


Składniki :

- 500 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 250 g margaryny do pieczenia
- 6 łyżek zmielonych płatków migdałowych
- 1 jajko
- paczuszka cukru waniliowego
- olejek migdałowy

Dodatkowo :

- lukier plastyczny

Przygotowanie :

Suche składniki wsypać do miski, dodać jajko i pokrojoną margarynę. Składniki szybko zagnieść. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 4 mm, w razie potrzeby podsypać mąką. Foremkami wykrajać ciasteczka, gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić razem z blachą do lodówki na 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut do zrumienienia się boczków. Upieczone ostudzić na kredce. Wystudzone ciasteczka dowolnie dekorować.


Udanych wypieków :)

2 komentarze: