sobota, 28 marca 2015

Babka "Pomarańczowa rewolucja".

Babka rzeczywiście " Pomarańczowa rewolucja". Mocno pomarańczowa i mocno wilgotna, przepyszna. Przepis wzięty z tej strony. Polecam


Składniki :

- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 120 g miękkiego masła lub margaryny
- 8 łyżek cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze

Składniki na lukier :

150 g cukru pudru
- 2 -3 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo :

- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Przyrządzenie :

Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i na drobnej tarce zetrzeć skórkę.  W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką pomarańczową. Do masy dodawać stopniowo jajka cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i wymieszać dokładnie łyżką. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formy i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC  przez 45 minut. Z pomarańczy wycisnąć sok tak aby otrzymać ¾ szklanki płynu. Jeszcze ciepłe, nie wyjęte z formy ciasto ponakłuwać dość gęsto drewnianym patyczkiem i nasączyć sokiem z pomarańczy, zostawiając ok. 3 łyżki na lukier. Zostawić na kilkanaście minut do wyschnięcia i ostrożnie zdjąć formę. 

Przyrządzenie lukru :

W misce wymieszać składniki na lukier, polać nim schłodzone ciasto.


Udanych wypieków :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz