piątek, 30 maja 2014

Ślimaki drożdżowe z serem i kruszonką.

Drożdżóweczki uwielbiamy w każdej postaci, dziś polecam z masą serową, rodzynkami i kruszonką.



Składniki :

- 450 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 100 g cukru
- 60 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 180 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli

Składniki na masę serową :

- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek

Składniki na kruszonkę :

- 50 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąk
- 6 łyżek cukru


Przyrządzenie ciasta :

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne ( około 10 minut). Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). 

Przyrządzenie masy serowej :

Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie utrzeć mikserem. 

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Masę serową rozsmarować na cieście zostawiając 2 cm odległość od brzegów. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). 

Przygotować kruszonkę :

W misce umieścić wszystkie składniki i palcami wyrobić kruszonkę.

Przed pieczeniem ślimaki posypać kruszonką. Piec w 180°C przez około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dodatkowo można polać lukrem.




Smacznego :)


1 komentarz:

  1. bardzo brakuje mi w mojej diecie tego typu bułeczek, ale cóż ;]
    Mimo wszystko mogę nacieszyć się ich widokiem ;]

    OdpowiedzUsuń