poniedziałek, 5 maja 2014

Fantakuchen z truskawkami.

Fantakuchen, czyli ciasto z fantą. Podobne ciasto już istnieje na moim blogu, zmieniłam trochę masę i zamiast moreli dodałam truskawki, wyszło rewelacyjne.


Składniki na ciasto :

- 3 jajka
- 180 g cukru
- 200 g mąki
- 100 ml oleju
- 125 ml fanty
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę :

- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 30 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo :

- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania


Przyrządzenie ciasta :

Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo olej na zmianę z fantą cały czas mieszając. Na koniec partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Wylać na okrągłą blaszkę na dnie wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec w 180°C przez 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Przyrządzenie masy :

Kremówkę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować serek mascarpone. Kremówkę przełożyć do serka, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, delikatnie połączyć mikserem do uzyskanie jednolitej masy. 

Gotową masę wyłożyć na wystygnięty biszkopt, wyrównać. Na masę poukładać umyte i dobrze odsączone truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Udanych wypieków:)


2 komentarze: