poniedziałek, 3 lutego 2014

Babka mocno cytrynowa.

Pyszna, delikatna, wilgotna i bardzo cytrynowa.
 Idealna do popołudniowej kawki.
Polecam :)


Składniki :

- 5 jajek
- 250 g drobnego cukru 
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo na lukier :

- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny

Przyrządzenie :

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać olej, skórkę i sok z cytryny oraz żółtka ubite z cukrem. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.  W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać ją do wymieszanych wcześniej składników, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do nie natłuszczonej! foremki z kominem o średnicy ok 25 cm. Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. Babkę wyjąć z formy dopiero, gdy lekko przestygnie.
Przygotować lukier : cukier puder wsypać do  miseczki, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Polać ostygniętą babkę.


Udanych wypieków :)

1 komentarz: