niedziela, 2 lutego 2014

Kotlety de volille.

Piersi z kurczaka nadziewane żółtym serem i aromatycznym masłem. Można je nadziewać na różne sposoby, często robiłam je z żółtym serem i szpinakiem. Te z użyciem aromatycznego masła wyszły przepysznie. Mięsko było mięciutki,delikatne, kotlet tryskał sokami. 


Składniki :

- 1-2 piersi z kurczaka
- parę plastrów sera złotego
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki piertuszki
- przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
- mąka, bułka tarta, jajko do panierki
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Masło utrzeć łyżką razem z drobno posiekana piertuszką, wciśniętym czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Mięso umyć, osuszyć, oddzielić pierś, ponacinać delikatnie i równomiernie rozbić na duże kotlety. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na mięso poukładać ser, na ser nałożyć przygotowane wcześniej masło. Zwinąć w roladkę zawijając boki ku dołowi, można również powpinać wykałaczki. Gotowe roladki przyprawić, panierować najpierw w mące, w jajku a na koniec w bułce tartej. Tak gotowe kotlety układać na gorącym oleju stroną złączeń ku dołowi. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez 15 minut. 


Smacznego :)


2 komentarze: