wtorek, 12 listopada 2013

Tort dla dorosłych (węgierski).

Tort dla dorosłych. Chociaż mój wyglądem nie zachwycił, smakiem wszystko wynagrodził. Mocno alkoholowy, mocno czekoladowy, bardzo delikatny, dodatek krokantu nadał dodatkowego posmaku i świetnie skomponował się z resztą, po prostu przepyszny. Przepis pochodzi z tej strony z małymi modyfikacjami. Gorąco polecam dla tych co lubią wiśnie w alkoholu i czekoladę.


Składniki na kakaowy biszkopt :

- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanka kakao

Składniki na wiśnie w zalewie do masy :

- 350 g wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wódki
- 100 ml amaretto

Składniki na krem czekoladowy :

- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej lub mieszanej
- 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo :

- 150 g praliny orzechowej lub migdałowej gotowej (do kupienia w dobrym sklepie)

Przyrządzenie biszkoptu :

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, dalej miksując. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodawać po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao, delikatnie połączyć na najniższych obrotach miksera. Tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170º C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić  na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. 

Przyrządzenie wiśni w zalewie :

Wiśnie w zalewie należy przygotować dzień wcześniej.
Wiśnie (odpestkowane) umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku, mrożone na 2 godziny. Po tym czasie zalać je wódką i likierem. Zamknąć słoiczek, odstawić do lodówki na kilka dni, a minimum na 24 godziny. Przed samym użyciem dokładnie odsączyć wiśnie na sitku i osuszyć, zachowując zalewę alkoholową (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki). 
Przyrządzenie kremu czekoladowego :
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. W naczyniu umieścić serek mascarpone, kremówkę, cukier puder. Krótko ubić mikserem do otrzymania jednolitej masy śmietankowej. Dodać czekoladę, wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Osuszone wiśnie wmieszać do kremu (przed dodaniem wiśni odłożyć 1/3 część masy na obłożenie tortu)
Wykonanie tortu :
Biszkopt podzielić na dwie, trzy części. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 szklanki alkoholu z zalewy. Na wierzchu posmarować 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami. Na jego górę położyć kolejny blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 szklanki alkoholu i przykryć połową pozostałego kremu czekoladowego z wiśniami. Przykryć ostatnim z blatów biszkoptowych, nasączyć go resztą alkoholu. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Wierzch tortu ozdobić wedle uznania. Boki tortu obsypać orzechowym lub migdałowym krokantem. Schłodzić w lodówce.



2 komentarze:

  1. Piękny Ci wyszedł! Ja od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia takiego toru, teraz narobiłaś mi takiego apetytu, że przesunę go w kolejce ciast do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń