niedziela, 15 września 2013

Buraczki w słoikach do zupy lub surówki.

Buraczki przyrządzone w ten sposób świetnie nadają się do zupy czy do surówki. Pasteryzowane w słoikach postoją nam do zimy.


Składniki na 5 mniejszych słoików :

- 2 kg buraków 
- ocet
- cukier
- sól
- olej

Przyrządzenie :

Buraczki umyć włożyć do garnka, zalać wodą tak, żeby je przykryć i ugotować do miękkości. Ugotowane, ostudzone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić solą, cukrem i octem wedle uznania, wymieszać. Tak przyrządzone przełożyć do czystych słoików, na koniec do każdego słoika dodać po łyżeczce oleju. Słoiki zamknąć, wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz