poniedziałek, 29 lipca 2013

Tort pavlova na jubileusz bloga.

Dziś mam mały jubileusz, a dokładnie mój blog. To właśnie dziś mija pół roku od jego założenia. Zakładając bloga nawet nie pomyślałam, że on tyle przetrwa. Przez ten czas trochę się zmieniło na tym blogu, jak i w moim życiu. Bloga staram się ulepszać, poprawiać, dopieszczać , z różnym skutkiem, ale uczę się, a w życiu odkryłam swoja pasję , którą jest pieczenie ciast. To dzięki założeniu tego bloga zaczęłam więcej piec, poznawać tajniki pieczenia poszczególnych ciast, ich dekorowania, co stało się moja wielka pasja. Wiem, że jeszcze muszę się dużo uczyć, ale to jest dobry powód, żeby dalej ciągnąć tego bloga. Oczywiście mój sukces nie był by tak miły gdyby nie Wy Czytelnicy. To dzięki Wam chce się to wszystko robić, to jest taki dodatkowy motor to tego by w tym trwać. Dziękuję tym co tu zaglądają i tym co tu chociaż raz weszli. Dziękuję za dobre i złe (choć tych było mało) komentarze. Dziękuję, że mam dla kogo to prowadzić.

Pisząc pierwszy post zaczęłam od tortu pavlova, dziś na uczczenie pół roku również tort palova z mojej ulubionej bezy.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i jeszcze raz dziękuję :)



Statystyki :

- ogólna liczba wyświetleń - 34 877
- liczba wyświetleń w miesiącach ponad - 6 000
- liczba wyświetleń w dniach około - 200
- liczba postów - 89
- liczba komentarzy - 123



Składniki na bezę :

- 6 białek 
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- szczypta soli


Składniki na masę :

- 250 g serka mascarpone
- 200  ml śmietany kremówki
- ewentualnie paczkę cukru waniliowego

Dodatkowo :

- ulubione owoce świeże lub mrożone najlepiej sezonowe



Przygotowanie bezy :

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować dwa koła małym talerzykiem. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę .Do masy dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając.Gdy powstanie sztywna, błyszcząca masa dodać sok z cytryny lub ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć na obrysowane koła, wyrównać boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja wkładam na najniższym poziomie) Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 90°C i piec przez około 90 minut.
Beza powinna się lekko zrumienić oraz może popękać. Beza powinna być sucha na zewnątrz a w środku miękka, ciągnąca się (ja osobiście taką uwielbiam).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Przygotowanie masy :

W misce zmiksować serek mascarpone dodać śmietanę i ewentualnie cukier waniliowy, zmiksować na gładka masę.

Na jedna bezę wyłożyć połowę masy, przykryć druga beza, na nią wyłożyć pozostałą masę i udekorować owocami.



Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Pyszna,gratuluję wyników i miłego dnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie gratuluję!!! A beza cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  3. beza.... mniam! wszystkiego najlepszego:)manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham ten tort:) boski!
    cudnie ci wyszedł:_

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluje :)
    dodawaj częściej przepisy, bo czekam zawsze :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort przepyszny dziękuję za przepis pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że przepis się przydał, pozdrawiam.

      Usuń