Bardzo smaczna zupa pomidorowa na żeberkach.
Składniki :
- porcja żeberek
- włoszczyzna jak na rosół - marchew, seler, pietruszka korzeń, por, cebula
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- paczuszka ryżu lub makaron (ja osobiście wolę ryż)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przyprawy - sól, pieprz
- śmietana
Przyrządzenie :
Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować. Naszykować włoszczyznę : marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i cebulę drobno posiekać.Gdy mięso się zagotuje zebrać szumowiny i dodać włoszczyznę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest w miarę miękkie dodać ryż bądź makaron, gotować aż ryż zmięknie i dodać puszkę pomidorów, chwile pogotować, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Można zabielić zupę śmietanką jeszcze w garnku, ja osobiście wolę na talerzu , bo w razie jak mi zostanie zupa to daję ją do słoika, pasteryzuję i znów mam odłożoną na "czarną godzinę". ( lepiej jest pasteryzować zupy bez śmietany ).
Do zupy proponuję dodać lubczyku świeżego lub suszonego (ja niestety nie miałam), doda to intensywnego smaku.
Naprawdę polecam jest smaczniejsza niż na rosołku z kury.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz