Surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli i czerwonej papryki. Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, bez pasteryzacji może postać w lodówce do 2 miesięcy.
Składniki :
- główkę białej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki oleju
Składniki na zalewę :
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli
Przyrządzenie :
Warzywa obrać i umyć. Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Składniki umieścić w dużej misce.
Przyrządzenie zalewy :
Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa, wymieszać. Odstawić na całą noc do lodówki. Po czym wlać olej, wymieszać i przełożyć do słoików, nie pasteryzować.
Polecam !
Świetna ! Chyba jutro wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńSurowka juz w lodowce :)
OdpowiedzUsuńSuper cieszę się,że przepis się spodobał na tyle, żeby go wypróbować. Mam nadzieję,że surówka smakuję. Smacznego i pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy mozna ja pasteryzowac i wtedy dłużej przechowywac czy raczej nie??
OdpowiedzUsuńSory, że nie odpisywałam, le to z przyczyn technicznych:( Ja jeszcze jej nie psteryzowałam, sadzę, że straciłaby smak. Pozdrawiam.
UsuńPozostałą zalewę należy rozlać do wszystkich słoików?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńIle oleju dodajemy?
Czy nie zepsuje się bez pasteryzowania?
OdpowiedzUsuń