Ryba smażona , delikatna i mięciutka. Podana z ziemniakami i duszoną marchewką. Wiem,że jest to znowu zwykły obiad, ale u mnie najchętniej takie właśnie jedzą. Najczęściej rybę obtaczałam w jajku i bułce tartej, tym razem najpierw otoczyłam w mące a później w jajku, nam smakuje o wiele lepiej. Kto jeszcze tak nie próbował gorąco polecam.
Składniki :
- 2-3 płaty filetu ulubionej ryby ( mrożonej lub świerzej )
- jajko
- mąka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Składniki na surówkę :
- 2-3 marchewki
- 1 ziemniak
- sól, pieprz
- trochę masła
Dodatkowo :
- ziemniaki
Przyrządzenie :
Rybę mrożoną najpierw rozmrozić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na większe kawałki, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Rybę obtaczać najpierw w mące, a później w jajku. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Między czasie ugotować ziemniaki.
Przyrządzenie surówki :
Marchew i ziemniak obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Marchew na grubych oczkach, a ziemniaka na małych. W rondelku rozpuścić trochę masła dodać marchew i ziemniaka, chwilę podsmażyć. Zalać wodą do przykrycia składników i dusić, pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości . Przyprawić solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszać i sprawdzać, żeby woda całkowicie nie wyparowała. Ziemniak sprawi, że marchewka będzie gęściejsza i nie trzeba będzie jej zagęszczać. Gdy będzie już miękka gotowa do podania.
Smacznego :)
klasycznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.