Zastanawiałam się jakie tu zrobić ciasto z truskawkami. Najbardziej mi pasowało i największa ochotę miałam właśnie na drożdżowe. Ciasto wyszło wyśmienite, pulchne, delikatne i te truskawki z kruszonką, pycha.
Gorąco polecam.
Składniki na ciasto :
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych (ja użyłam suszonych)
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych (ja użyłam suszonych)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka w temp. pokojowej
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę :
- 50 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo :
- 250 g truskawek
Przyrządzenie :
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Drożdże umieścić w misce, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem na jakieś 15-30 min w ciepłe miejsce, aby urosły.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, sól i drożdże suche lub rozczyn. Dodając suchych drożdży należy wlać letnie mleko bezpośrednio do maki. Wyrobić ciasto, na koniec dodać roztopione, ostudzone masło, wszystko wyrobić na jednolita, gładka, elastyczna masę.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułka tarta. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na 30 min.
Między czasie zrobić kruszonkę :
Składniki umieścić w misce, wyrobić palcami na kruszonkę.
Po ponownym wyrośnięciu na ciasto ułożyć umyte, osuszone, pokrojone na pół truskawki i posypać kruszonka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175°C i piec przez 35-45 minut.
Udanych wypieków :)
czekam aż wrócę do domu i mama będzie mnie wypatrywać z gorącą drożdżówą ;)
OdpowiedzUsuńCiasto przed chwilką upieczone, jeszcze trochę ciepłe i przepyszne. Dziękuję za przepis, zrobiłam z rabarbarem i rozpływa się w ustach. Puszyste i lekkie, mniam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i ciasto smakowało. Pozdrawiam.
Usuńwyglada przepysznie. Mam mrozene truskawki, czy mozna dodac do ciasta zamiast swiezych?
OdpowiedzUsuńJaka duza ma być forma?
OdpowiedzUsuńCałe jaja dajemy czy tylko żółtka?
OdpowiedzUsuń