Dziś moja propozycja na pierś z kurczaka to kotleciki z ugotowanej piersi z dodatkiem marchewki i dużą ilością natki pietruszki. Kotleciki wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, delikatne i aromatyczne w środku. Polecam.
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerstwa bułka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierki
sól, pieprz
- kostka rosołowa
Składniki na surówkę :
- 1/4 główki kapusty białej
- 1/3 niedużego pora
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo :
- ziemniaki
Przyrządzenie :
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki. W garnku zagotować wodę z kostką rosołową, włożyć mięso i gotować do miękkości. Po ugotowaniu pierś ostudzić i pokroić drobniutko, przełożyć do miski. Do mięsa dodać starkowaną marchewkę, cebulkę drobno pokrojoną i zrumienioną na patelni, wyciśnięte ząbki czosnku, natkę pietruszki drobno pokrojoną, jajko, bułkę czerstwą namoczoną w wodzie, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Między czasie ugotować ziemniaki.
Przyrządzenie surówki :
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Por umyć, drobno pokroić doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać majonez i jogurt, wymieszać.
Wszystko przełożyć na talerz i smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz